JOM RAMAI2 FOLLOW....

Ads

Cerita keluarga kami....

My photo
kami sebuah keluarga yg bahagia sangat terutama dengan kehadiran Buah Hati kami yg kami tunggu selama ini.. Harapan Ayah & Ummi..moga Farish jadi anak yg berguna & berjaya di masa hadapan..& menjadi Anak yg Soleh..Insya Allah.

Wednesday, August 12, 2009

Suspek H1N1

Masa tulis blog nie, dah 5 hr farish kuar dr hospital kami sekeluarga kena kurantin selama 7 hari star dr hr sabtu, memandangkan farish suspek H1N1... juz supek jer...harap2 semua baik2 belaka...Insya Allah Farish dimasukkan ke hospital pada hr khamis pukul 3.30pg, memandangkan suhu badan dia mencecah 39c.takut sgt demam terlampau tinggi, dah lah skrg nie musim wabak H1N1 makin teruk, jd kol 2.00pg, bila check suhu badan dia tinggi, tanpa fikir panjang umi & ayah terus jer bawak farish ke hospital Melaka sebagai tindakan awal dr teruk. Doktor kata dia kena warded sebab suhu tinggi sgt.,..hampir 1 hari gak duduk kat wad menunggu di emergency, sebab wad paediatric penuh sgt...mmg sejak H1N1 nie....wad mmg sentiasa penuh...bab yg oleh mengalirkan air mata ummi bila time doktor nak pasang jarum utk masukkan air & ambik darah...6x baru lps...x sanggup tgk farish menjerit2 tahan sakit...Siannyer dia.... kol 9.30mlm, br dapat masuk wad....macam nk semput bergasak2 kat wad kecemasan tu...tp sama jugak keadaan kat wad kanak2...penuh jugak... hari jumaat pagi, ummi try tanya doktor, farish dah x demam..camnie boleh lah balik.,..doktor kata okey jer, sebb demam dia dah okey...tp tetap kena tunggu aper keputusan doktor pakar....dalam kol 12th...doktor pakar dtg buat check-up..mula2 dia kata okey..tp, bila tgk x-ray farish..terus dia kata x leh, sbb ader jangkitan kuman pada paru2 dia....doktor pakar kata, H1N1 makin teruk, jd budak2 bawah setahun yg ader jangkitan kuman pada paru2 terus di kategorikan suspek H1N1 & akan di kurantin di Wad Khas untuk semua budak2 yg suspek H1N1..masa tahu tu, mmg sedih sgt....x sanggup nk dengar..tp demi farish...ummi terima jer...ptg jumaat tu jugak, ader lah dalam 8 family, termasuk kami di bawa ke wad kurantin di BlokD4, bangunan lama Hospital Melaka....kami semua wajib pakai mask & hanya ibu bapa pesakit sahaja yg dibenarkan masuk ke dalam wad. x tahannyer duduk wad tu, sebab panas sgt...masa kat wad tu lah..farish dah start makan ubat anti virus & antibiotik....esok ummi nk try gak mintak kat doktor balik umah..dah x larat duduk hospital lama2...farish dr x batuk, teruk dpt batuk & selsema sejak duduk hospital...ummi pun cam dah nk demam, maybe sebb x cukup tido..... hari sabtu pg....kebetulan hr tu, doktor pakar datang awal....jd dengan hati berdebar2 try gak minta kuar, sbb tgk kengkawan yg kat sebelah, ramai yg dah leh balik...mula2 doktor x bagi balik, sbb dia kata ubat tu br jer start 1 hari, dia kata kena sekurang2nya 2 hari, tp ummi minta jasa baik doktor yg ummi dah janji akan ikut peraturan bagi ubat ikut masa yg ditetapkan..doktor tu pun kesian agaknyer....dia bg gak ummi & farish kuar....rasa masa tu...bestnyerrrrrr.... masa nk discharge tu, nurse ader bg satu surat yg menyatakan kami sekeluarga dikurantin selama 7 hr berkuatkuasa dr hari sabtu hingga jumaat nie.... aper yg ummi harapkan...jauhkan dr penyakit yg x diingini pada anak ummi...ummi, ayah, atuk, nenek & semua...amat2 sayangkan farish....Insya Allah... ****sempat gak ambik gmbr masa kat hospital, tp x leh nk attach, sbb cabel hp kat ofis...x per, nanti ummi dah naik keje leh attachkan balik ...sorry...*****

6 comments:

liana said...

ku doakan kita semua dijauhi penyakit ni..makin teruk merebak dah ni.. kena pikirkan mcm mana nak tangani.. kesian anak2 kita.. dia org mana tahan sakit :-(

maya said...

2lah..harap2 cepatlah wabak nie berakhir...kalau x selagi tu lah hati nie x senang....perasaan takut tu sentiasa ader dl hati...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

take care...banyak2 baca doa syifa'..

zealvia said...

alhamdulillah seme selamat. sian farish takperlah bersabar ye maya.

ayuniza said...

kak maya,,,

kami sekeluarga tumpang simpati dgn apa yg terjadi,,,semoga farish sekeluarga cepat sembuh yer,,, seriau biler dgr cerita H1n1 nih,,, lagi2 kat melaka kan?,,
take care yer kak,,,
,, kitorang pun,, dah asyik memerap jek kat rumah,,,,

elynR said...

yeke..

Related Posts with Thumbnails