JOM RAMAI2 FOLLOW....

Ads

Cerita keluarga kami....

My photo
kami sebuah keluarga yg bahagia sangat terutama dengan kehadiran Buah Hati kami yg kami tunggu selama ini.. Harapan Ayah & Ummi..moga Farish jadi anak yg berguna & berjaya di masa hadapan..& menjadi Anak yg Soleh..Insya Allah.

Monday, May 31, 2010

cuti yg menyeronokan & memenatkan

dah 3 hari meninggalkan alam blogging nie....
tersa rindu lak..
sbb kat kg, kalau Broadband pun x elok sgt..
jd tu yg x leh nk udpdate kat blog...
cuti 3 hari nie mmg seronok sgt2, sbb lepak2 ngan family kat kg...
khamis malam dah balik kg, hubby hantar jer, pastu xdia balik melaka balik sbb hr jumaat dia kena keje gak..tak cuti...jd ummi balik ngan farish jer
nie ummi nk tulis diari sepanjang 3 hari kat kg...gambar x der sgt, sbb x sempat nk ambik.

hari jumaat
pagi2 dah bangun..
ikut mak gi pasar..pastu planning ngan mak nak masak ikan keli masak lemak cili padi , tp stok ikan keli x der kat pasar sbb diorg kata banyak kenduri, jd ikan keli x der..
terus tukar plan lain, buat ikan bakar cencaru...sodap tu...heheheheh
cecah ngan kuah asam...sehinggan mejilat ibu jari kaki...hahahahahah...ptg dalam kol 5, kitorg semua kuar gi bahau sbb nk gi beli barang2 untuk hantaran angah nk kawin nanti...

sabtu..
pg2 mak dah balik kg, sbb nk menziarah sedara meninggal
tinggallah kitorg adik beradik yg akan menyusul kemudian
mmg sebelum cuti lagik kitorg dah planning nk gi memancing kat kg ayah
jd, dlm kol 12, kitorg semua balik kampung dengan hari yg gembira sbb nk gi memancing
sblm memancing, hilangkan dahaga dulu ngan censol & ABC...sedapnyer tgh2 panas pekena cendol & ABC..
my hubby dtg gak selepas balik dr keje....
tp ummi dpt bertahan 1 jam jer teman dorang memancing
sbb utama dia, farish kemain  lasak lagi, takut terjatuh lak dalam kolam ikan tu
sebab kedua...ummi mmg x minat memancing nie & sbb boring nk menunggu...heheheheh
malam sepas isyak br kitorg bergerak balik palong balik....seronok & enjoy ngan dorang semua...

ahad...
pagi2 mak dah kejut, ckp nak ajak kitorg gi KL...
terkejut gak...sbb mak kata minggu nie jer free nk gi menjemput..sbb lps nie every week ader hal...
jadi dalam kol 10.30 pg br kitorg gerak dr kg
seharian kitorg berjalan gi KL, subangm, Shah Alam & Klang sampai lah ke malam br balik kampung balik
kol 11.30 mlm br sampai..penat tu...sampai jer kg..kemas2 barang & mkn..
kitorg lak kena balik melaka malam tu jugak sbb esoknyer nk keje...

tapi, aper2 pun...mmg seronok cuti 3 hari nie...wlapun penat jugak.....

Thursday, May 27, 2010

jom balik kampung

yeah....cuti 3 hari....
jap lagik, balik keje...kitorg dah siap2 nk balik kg...

kampungku....tunggu kedatangan kami ber3......heheheheh

kepada semua..yg balik kg hari ker, esok ker..atau bila2
Selamat Balik Kg & Selamat bercuti
berhati-hati di jalan raya
Semoga Selamat Sampai dengan selamatnya...Amin.

Misi Mencari Gula

sejak 2 menjak gula susah nk dpt nie
smlm mak call suh beli gula 10kg..
ingat kat melaka x der lah masalh nk mencari gula...
ruper2nyer masa gak
sebelum misi berjalan..jom kita makan dulu....hahahahah





bila perut dah kenyang...
kitorg pun sambung lah balik misi mencari gula...
pegi 2-3 shoping & kedai..
kebanyakan semua kata gula dah hbs
mmg dah kebetulan nk gi beli susu & dypers farish kat JJ
jadi last destinasi kitorg gi JJ & cari gula kat sana
kat sana ader lah stock gula tu..
tp limited 2kg per person...
nak x nak...kitorg 2 x gi masuk..
dapat lah 6 kg jer...
sebab musabab mak kat kg suh beli gula byk2 bukan sebb nk mandi air gula..hehhe
tp sebb bulan 6 nie nk buat kenduri kawin adik..tu yg mak takut x cukup gula tu
jd, misi nie akan di teruskan minggu hadapan, sbb nk balik kg dah ptg nie



mkn & minum slps tawaf 2 x beli guna

budak kecik yg keletihan ikut ummi & ayah laksanakan misi


nie jer lah yg berjaya kitorg dpt..sbb x kose nk beratur 3-4 kali kat kaunter




Wednesday, May 26, 2010

bila farish bertopi...






budak kecik nie mmg susah sgt nk pakai topi....
padahal masa kecik2 dulu, x pernah kalau ummi bawak kuar, mesti pakai topi
tp bila dah start pandai tarik2 nie...
x sampai sesaat bertahan..
kebetulan masa balik keje...br ambik dr umah bbsitter..
sementara tunggu trafic light yg x hijau2 tu..sempat suh dia berposing pakai topi ayah dia
tu pun, ckp ngan dia, "farish kena pakai, ummi nk ambik gmbr....kalau x jgn  harap

Cara Menadah Tangan/ Berdoa Yang Betul


Doa senjata orang mukmin. Pelbagai cara orang menadah tangan ketika berdoa.Kaedah yang baik dan tampak sopan ketika bermunajat dengan allah SWT adalah lambang kesungguhan, lambang penuh pengharapan kita kepada Khalik.

Pada tapak tangan kita ada banyak lambang kebesaran dan kemuliaan Allah SWT termasuk 99 nama Allah.



Kita akan nampak urat tangan kanan dan kiri bercantum seakan membentuk sampan. "Apabila urat tangan itu bertemu ia akan menjadi hufur 'ba' . Titik 'ba' letak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yang kita tadah. Setiap huruf hijaiah di dalam Al-Quran Allah perintahkan satu malaikat menjaganya.Maka malaikat yang menjaga hufur 'ba' bernama 'Har Hayaail'. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus mengadap Allah SWT tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoalah bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan" .



3. Duduklah dalam keadaan iftirasy dan duduk tahayat akhir.Jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar.

mencari keberkatan doa...

DOA SENJATA ORANG MUKMIN…. BERIKUT ADA PANDUAN TATA CARA BERDOA IAITU:

1) ANGKAT TANGAN KE PARAS DADA

2) RAPATKAN KEDUA-DUA BELAH TAPAK TANGAN

3) “APABILA URAT TANGAN BERTEMU IA AKAN MENJADI SEPERTI HURUF BA пе

TITIK BA TERLETAK DI HATI KITA. KEDUDUKANNYA RENDAH DARI TANGAN YG KITA TADAH. SETIAP HURUH HIJAIAH DIDALAM AL QURAN ADA MALAIKAT YANG MENJAGANYA. HURUF BA DIJAGA OLEH MALAIKAT BERNAMA ‘HAR HAYAAIL’. MALAIKAT INI AKAN MENGANGKAT DOA KITA TERUS MENGHADAP ALLAH TANPA SEBARANG PERANTARA. OLEH ITU BERDOA BERSUNGGUH-SUNGGUH DENGAN PENUH PENGHARAPAN.

4) DUDUKLAH DALAM KEADAAN SOPAN SEPERTI DUDUK IFTIRASY DAN DUDUK TAHIYAT AKHIR. JIKA BERDIRI TEGAKKAN BADAN BETUL-BETUL DAN JANGAN MENYANDAR / BERSANDAR.

5) SEPANJANG BERDOA, BANYAKKAN MEMUJI KEBESARAN ALLAH DAN MENYEBUT NAMA-NAMA ALLAH YANG LAIN YANG BERSESUAIAN DENGAN KEPERLUAN DOA KITA PADA MASA ITU. CTHNYA… JIKA BERDOA MOHON DIPERMUDAHKAN REZEKI, SEBUTLAH NAMA ALLAH AR-RAZAQ DAN DISUSULI JUGA DENGAN BERSALAWAT NABI SAW

6) BERDOALAH BERSUNGGUH-SUNGGUH DARI HATI. GUNALAH BAHASA YG DAPAT DIFAHAMI KERANA ALLAH MAHA PENGASIH DAN SANGAT MEMAHAMI DAN MENDENGAR SEGALA BICARA TULUS HAMBA-HAMBANYA

7) AJARKANLAH ADAB BERDOA KEPADA SELURUH AHLI KELUARGA SEDARI USIA KECIL KERANA INSYA ALLAH IA AKAN DAPAT MEMBENTUK PERIBADI BAIK DALAM KEHIDUPAN.

Tuesday, May 25, 2010

di mana2 pun boleh posing..hehehheheh


sempat tu dalam surau pun nk bergambar.....hahahahhahah
suker tgk gmbr nie....tima kasih yer AIN...seb baik akk cepat menyelit...
ader gak kenangan ambik gmbr masa nk sembahyang
masa nie masa Kursus weekend lepas kat PD

KEBAHAGIAAN DALAM PERPISAHAN

Pertama kali dengar lagu nie...terus suker..sedapnyer lagu & lirik pun best


KEBAHAGIAAN DALAM PERPISAHAN – SHAHIR AF8
Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerana lantang terbaca dari muka
Kau dan aku sudah tiada keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang
Tak perlulah kita mencuba lagi
betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta kasih?

Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar disinar suria
bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Tiap titis airmata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam tapi hanya berdiam
Kerana cuba menafi realiti

Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar disinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur
Seperti cinta kita yang jelas ternyata

Semakin lama semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Demam


lama  betul x update blog...
last weekend dr hr jumaat gi teambulding 3 hari kat PD
pastu balik dr PD...dah flat terus,...
demam, batuk, selsema & sakit kepala
semalam bangun gak pagi2 nk gi kerja..
tp masa nk bersiap tu mmg x larat sgt2..kepala cam nk pecah...
last2 decide gi klinik & dapat MC 1 hari
hr nie gi keje gak wpun selsema, sakit kepala & batuk ader lagik
demam dah okey dah..
harap2 cepat sembuh.....Insya Allah.

Friday, May 21, 2010

hr nie farish kena tinggal...


hari nie ummi kena gi kursus 3 hari kat Le paris Port Dickson
sian anak ummi kena tinggal
sejak lahir rasanyer br sekali jer kena tinggal
masa tu umur dia dalam 5 bulan kalau x silap
masa tu ummi ader lawatan kerja kat UMP, pahang
masa tu gi sehari jer...tp dah demam panas...
selalu kalau gi mana2 mmg bawak dia
& selalu kursus kebanyakan buat kat melaka jer
nk bawak dia pun x boleh jugak
sbb kursus nie, kursus teambuilding..jadual pack sgt2
jd sama jugak, kalau bawak dia, ayah dia gak yg kena jaga
kalau ikutkan hati mmg berat nk gi, sbb dia pun lum lah sihat sgt
tp seb baik pd tu tak lah jauh sgt...
nk ubatkan rindu kat dia nanti..hr nie uumi x ikut officemate naik bas
suh ayah hantar ummi sampai PD..jd ader lah byk masa sikit ngan dia
dah ckp ngan ayah dia dah, kalau esok dia demam ker..dtg lah bawak tgk ummi kat PD
camner nie..nnt rindu lah kat bantal bucuk ummi nie.....
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Thursday, May 20, 2010

Moga ARIL cepat sembuh,....



hr nie dpt info dr kawan2 Aril lover's yg aril x sihat...
dr info dorang aril demam & ader jangkitan kuam pd darah...

kami dr aril lover's sentiasa kite berdoa supaya ajam cepat sembuh..dan diberikan kesihatan yang baik...insyaAllah..aminnn...=[
ms nie last berkumpul ngan ARL's kat umah aril masa raya aidiladha...dah lama x berkumpul ngan dorang....

jom buat tag.....

tima kasih fiq..sbb tag maya...
berasap gak kepala nk kena jawap soalan cepumas nie..hehheheh..
aku ku cuba jawap sebaik mungkin...hahahahha....



1). Apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?

'- jom kita tikam dia balik....hahaha,...kalau x dpt tikam dia...kita tumbuk jer dia...kejamnyer aku...hahhah

2). 6 orang di hati anda?
 - dah semestinya buah hati ummi, farish, my lovely , hubby, mak, ayah, adik beradik, MIL & FIL..alamak terlebih sorang pulak..sory

3). Anda rasa anda comel?

- comel ker????x tau ler nk ckp..kang ckp comel ..org kata perasan

4). Single or taken?

- dah kawin dah, anak sorang, suami sorang


5). Blog yang anda suka?

- dah semestinyer  blogku


6). Adakah bilik anda kemas setiap hari?

=- kemas gak, sbb x tido dlm bilik sgt

7) Lagu terakhir yang anda dengar?

- pg tadi dalam kete lagu aizat kat ERA..lagu silangkata


8). Last text message?

- aper ekkk??????hilang ingatan jap

9). Last phone call?

- ayah br jer call kejap dr kg
10). Hari terakhir anda menangis?

- x ingat pulak

11). List lima color favorite anda?

- hitam, putih, oren & merah

12). Orang terakhir anda ber-YM?

- dah der, kalau kat fb, br kejap td ngan kawn ofis

13). Game paling anda suka?

-farmville

14). Adakah anda peminat MCR?

- saper lah dia tu???????

15). Apa perasaan anda jawab tag ni?

- dgn penuh semangat...ye ker????hehehehehh

16). Anda rasa tag ini best?

- best sgt2...hilangkan boring, pastu boleh eratkan silaturahim & tambahkan lagik posting dalam blog....


Tag lagi 10 orang - ai terlebih sorang..heheheh ( wajib buat tau..kalau tak ai denda uols..hahhahah..ugutan nie)

mummyayu
damiaqish
elissmie
firahadifa
kurtly
aishah
adia
sayangsayangibu
marsha
kamsiah
ummi-hanie

Keluarga Bahagia.....

dr kiri: sufian, ayong (me), my hubby - fahsham, farish, angah, eda & am
duduk : ayah, alang & mak
depan: adik - danial & ateh

nie lah keluarga ku yg tercinta
rindunyer ngan dorang....
dalam gmbr nie nampak ramai sebb ader sepupu sepapat sekali....
yg tulisan warna merah tu jer adik beradik ku....
masa nie konvokesyen alang..adik yg no.3
bila dah tgk gmbr nie..rasa rindu lak ngan dorang...
seb baik kg dekat..leh lah balik bila teringat kat dorang.....

Wednesday, May 19, 2010

nak tambah trafik ngan cepat....mari2..info berguna nie

Berdasarkan kepada keadaan saya ni, sebenarnya saya bukannya pakar sangat mengenai trafik ni. Tip ni saya perolehi daripada orang lain jugak ala... macam tag tu hehe.. Terus pada matlamat sebenar post ni.. post ni saya tengok macam mlm lak hehe... sebenarnya saya dapat ni dari matdin Memang bagus idea macam ni hehe...




Mari baca cara-caranya:



1. Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini.

Kemudian beri tajuk yg menarik.

2. Anda hanya cuma meletakkan Link URL di bawah ini

untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web anda 


PERATURAN

1. Sebelum anda meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog anda, sila hapuskan link nombor 1.

Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1,

yang No.3 jadi No.2,

yang No.4 jadi No.3

dan seterusnya.

Setelah itu masukkan link anda di urutan bawah (No.15).

1. tintalughahwi
2. igauan
3. ad-dai'
4. kak ngah
5. zilhan
6. LYAfrina
7. download MP3 Percuma
8. http://simiey.blogspot.com/
9. cara hidup baru ABAD 21
10.bbila aku menulis blog
11.Apek punya Blog
12.My Big family & Friend
13.ABCMilo
14.Matdin
15. farish cute

2. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu.Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:


Bila posisi anda pada no.15, jumlah backlink = 1

Posisi no.14, Jumlah backlink = 5

Posisi no.13, Jumlah backlink = 25

Posisi no.12, Jumlah backlink = 125

Posisi no.11, Jumlah backlink = 625

Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125

Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625

Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125

Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625

Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125

Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625

Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125

Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625

Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125

Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625



Kita sama-sama cuba jaya okk....

Selamat mencuba!!!



yeeehaaaaaaa~~~~~

buah hati ummi......cepat sembuh yer sayang

hr nie ummi kena gi keje gak, 
sbb cuti dah x banyak yg tinggal
pagi tadi masa nk gi kerja..
check gak suhu badan dia
still demam lagik
kebetulan dia dah bangun awal 
ummi bg ubat demam & mandikan dia, biar suhu badan dia turun sikit
kat ofis nie, hati risau sgt2..fikirkan dia
tp demam dia ader lah kurang sikit dr semalam
harap2 dia x lah meragam kat umah bb sitter dia nanti
Farish....anak yg baik kan....
jgn meragam & nangis hr nie yer sayang...
Ummi & ayah sayang sgt2 kat Farish....
cepat sembuh yer sayang.....


Tuesday, May 18, 2010

minta tolong yer.....

hr nie ummi emergency leave...
ungat nk gi keje jugak hr nie
bangun2 dr tido, rasa badan farish still panas lagi badan dia
jd terus decide x gi kerja
kesian time2 demam camnie nk gi htr umah bbsitter
wpun dia x meragam, tp dia kalau demam jenis nk berkepit jer ngan ummi
semalam ms bbsitter call, kata dia demam balik
terus jer gi klinik, doktor kata kena g balik antibiotik
sbb mungkin hr tu antibiotik dia kurang
Farish...cepat sembuh yer
dah lah jumaat- ahad nie, ummi kena gi kurus kat PD 3 hari
risau nk tinggalkan dia, kalau still x sihat lagik...

Kawan2..sesapa yg baca blog maya nie
ader ker cara camner nk kurangkan demam anak..
& cara lain selain ubat bg kurangkan panas badan anak kita....
maya, kalau badan farish panas sgt...
lapkan ngan kain basah jer..
ader ker petua2 lain?????
sharing lah ngan maya yer...:)

Monday, May 17, 2010

Emergency..nk balik skrg

babysitter yg jaga farish br jer lps call...farish demam balik....
kenape anak ummi nie...berbalik2 demam dia...semalam okey ..hr nie demam panas lagik...
susahnyer hati nie

hujung minggu - part 1 ( Sabtu 15/05)


minggu nie mg jadual penuh sgt...
cam perdana menteri..jadual penuh dr pagi sampai ptg...hehheheheheh

Jumaat & sabtu ader bengkel ISO 2 hari kat Mahkota hotel
tp sabtu pagi minta pengecualian x hadir sbb nk gi family day my hubby
ingat dah x nak pegi, sbb farish demam balik,
malam sabtu tu...dia demam & muntah2
tu pun, gi family dah lambat..kol 11 br sampai sana
tp gi kejap jer..memandangkan farish x sihat & ummi lak kena gi bengkel jugak
jd lps jer cabutan bertuah( tp kami x bertuah...haahhahah)..terus jer gi bengkel balik





mula2 ummi buat dulu..

 pastu farish tunjuk bakat mewarna

 nie lah hasilnyer...hheheheh..sian kepala snoopy

dah haus..& mata dah start mengantuk

"bising lah ayah..kat sini...."

Petang....
balik jer dr bengkel...kami ber3 singgah jap tepi pantai gi tgk org main layang2
kebetulan dekat ngan hotel tempat ummi berkursus....
& masa tu jugak mak & adik2 dr kg dtg..jd suh diorg gi sekali..
sajer lepak ptg2....best jugak sekali sekala cam nie..
almaklumlah,...start dr minggu lps..sampai lah minggu depan..every weekend jer, ummi ader kursus
jd..ader ms yg terluang sikit...leh lah gi bawak farish jalan2








Friday, May 14, 2010

jom baca novel...







sejak dah hbs exam nie...mlm2 x tahu nk buat aper sebelum tido
sebelum nie asyik mengadap buku belajar & asignment jer
dah lama sgt x baca novel...sementara cuti semester nie..leh lah hbskan masa
ngan baca novel..
kalau x tiap2  sebelum tido...hbs semua majalah lama gi baca....
yeahhh...dah leh menjiwang balik baca novel2 cinta nie..hehhehe
sejak dr dulu lagik suker sgt2 baca buku terbitan Alaf 21..
lagik2 kalau baca novel yg jiwang2 nie
cam terasa kita sekali ader dalam alam tu..heheheheh...jiwangnyer aku nie..hehehheheh
farish....lps nie x leh kacau ummi...
ummi nk study nie...heheheh
nk khatamkan 4 novel dalam masa kurang dr 1 week...
berjaya ker????????


Thursday, May 13, 2010

hepy Birthday, Iwan


Hepy Birthday, Iwan yg ke 2 thn
Iwan nie anak kepada abg ipar..
kita farishnyer sepupu
kali nie, BIL decide nk buat birthday iwan kat umah MIL
jadi MIL buatlah kenduri doa selamat sikit untuk sambut birthday iwan...
seronok jugak dah lama x berkumpul ramai2 ngan sedara mara..
walaupun buat kenduri kecik2 jer..tp tetap seronok bila dah berkumpul ramai2
ummi masa nie x dpt nk menolong masa daorang masak2...
buakan nk curi tulang tau..tp pagi tu ader program kat tempat keja..
wajid attend...yg tu nnt cita kat lain entry...
jadi..bila balik jer..semua dah siap makan...tunggu nk makan jer..hehehheheh.....



nie lak makanan yg sedap2 MIL masak & sedara mara yg bawak....

menu istimewa..nasi ayam...mmg best killer  MIL kalau masak nasi ayam...



nie budak tecit yg muka dia x tahu tercakar aper, balik dr ofis..tgk muka dah bertanda
masa nie lah yg farish kena demam panas tu...



nie pulak sepupu sepapat farish...semua hero tau....lum ader heroin lagik sebelah mentua...




kami ber3 yg bahagia.


Related Posts with Thumbnails