JOM RAMAI2 FOLLOW....

Ads

Cerita keluarga kami....

My photo
kami sebuah keluarga yg bahagia sangat terutama dengan kehadiran Buah Hati kami yg kami tunggu selama ini.. Harapan Ayah & Ummi..moga Farish jadi anak yg berguna & berjaya di masa hadapan..& menjadi Anak yg Soleh..Insya Allah.

Thursday, December 16, 2010

nk minta tolong...kalau ader sp2 yg tahu

nie nk kata masalah besar..x lah besar sgt...
juz nk tanya kepada sesiapa yg tahu
atau ader petua ker..hhehehehe

nie masalah si kecik...dah makin besar nie..
makin payah nk tido...
tahu x camner nk suruh anak tido awal,....
dah lah aku nie pagi2 nk kena bangun..kdg2 smpi terbabas2 bgn lmabt..
ingat dah habis study leh lah tido awal...tp sama jer
ke sbb dia mengikut kot,. masa dlm perut dulu, aku hr2 tido lmbt
sbb masa tu tgh study...

farish hampir tiap2 malam akan tido palaing awal kol 12.30mlm...
mcm malam td kol 2 pg dia tgk...layankan Thomas & Friend

nk kata siang tido..x der lah tido sgt pun...
pastu..kalau dia tido awal pun...mesti bangun balik..
mcm2 cara kami buat...padam lampu lah...
tutup tv lah...bg susu berbotlol2 tp tetap x nak tido...
camner ekk???
sapa yg tahu???

nie masa kecik2..senang jer tido...dah besar lak kemain payah lagi...


10 comments:

nora said...

tolong baca masalah je boleh tak hehehe =)

Fieza79 said...

ishh..tak tahu la maya..mmg susah nak bg anak tidur ni..nak2 yg mmg susah nk tido...

nad_ira said...

nad xde pglman la kalau bab ni..tp,try jumpa doktor tnye or pkr kanak2..

SHA said...

agaknya siang hari tido lama kot..tu pasal malam hari takmo tido2...ini andaian ajer...yer..

Marsha~ said...

huhuhuhu.. susah le nak bagi petua.. sebabnye anak2 aku paling lewat pun pukul 9 dah out.. bangun tepat pukul 7 pagi... sbbnya aku dah train diorg sejak baby lagi utk tido awal.. walau mcm mana diorg tido lama pun waktu siang, diorg tetap akan tido cepat jugak..

yang pasti :

1. kena elak ajak anak tido sambil tgk tv atau kat hall lah.. kena tido dalam bilik
2. tutup sume lampu.. kau bautle geli2 kat badan dia ke.. usap2 kening dia ke..
3. takpun bacakan buku, cerita kat dia ape2 yg dia suka ke.. nanti dia ngantok ar

mamawana said...

Salam,

baring sebelah dia atau tepuk2 manja sambil dodoikan dia dengan surah demi surah AlQuran, berzikir pun bleh sampai dia tidur. jgn layan kerenah dia. Kalu zikir tu tepuk2 dia sambil pejam mata, dia nampak mata emak dia pejam nanti dia pun ikut. Insyaallah.

Nur Hidayah said...

nie ade la petua org-org tua..dpt petua nie pun dari tukang urut mase dlm pantang aritu..petuanye camni..titikkan minyak kasturi putih kat nadi (tangan ibu) pastu sapu kat atas kening ngan batang idung (anak). Buat mcm bentuk T sambil selamat 3 kali. Bau minyak kasturi putih tue mcm bau minyak wangi. Maybe tue yg bleh wat anak lena nak tido. Mase dlm pantang dulu anak mmg susah nak tido mlm, lepas try petua nie alhamdullillah senang la ckit nak tido..sampai skrg masih amalkan petua nie..

aiDieNa said...

Anak saya biasanya bersihkan badan.. dah malam sangat lap² jer.. kasik bersih.. tuka diaper.. bagi susu.. tepuk² dia tido.. yang pasti badan jangan berlengas.. lepas mandi senang jer tido.. siang kasik dia buang tenaga abis².. malam musti penat nyer.. senang lar dia tido..

SalihahNordin said...

akak same ngan saya lah...anak saya p0n susah nak tid0..mcm2 care dah buat tp x boleh jugak...paling cepat tid0 k0l 12 tgh mlm...selalu nya saya yg tid0 dulu, baru die lelap...tu p0n setelah puas bermain...nak try minyak kasturi putih tu tp kat mane nk dpt kan ye..??

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 婚禮顧問 婚禮顧問

Related Posts with Thumbnails